Białko całkowite

Białko całkowite jest wskaźnikiem stosowanym w diagnozowaniu i leczeniu szeregu chorób, np. chorób wątroby, nerek, szpiku kostnego i innych zaburzeń metabolicznych i żywieniowych. Najwięcej informacji na temat stanu zdrowia chorego dostarczają informacje o poziomach poszczególnych frakcji białek, jednak aby być w stanie dokładnie policzyć ich udział procentowy w ogólnej ilości tych związków, niezbędne jest oznaczenie także ogólnego poziomu wszystkich białek.

Białko całkowite badanie – kiedy wykonać?

Badanie stężenia białka całkowitego w surowicy pokazuje całkowitą ilość różnych białek krążących we krwi, które mogą ulegać różnorodnym zmiano. O ile samo to badanie nie pozwala na postawienie szczegółowej diagnozy, jest bardzo dobrym wskaźnikiem używanym w celu oceny ogólnego stanu zdrowia pacjenta.

Cel oznaczenia białka całkowitego w wielu przypadkach jest związany z oceną stanu odżywienia danej osoby (np. jeśli występują objawy niedożywienia) oraz w celu zbadania przyczyn zespołów obrzękowych i ich wpływu na organizm.

Kto powinien wykonać badanie białka całkowitego?

Lekarz może zlecić wykonanie tego badania podczas diagnostyki różnicowej w kierunku chorób wątroby, nerek i szpiku kostnego oraz w celu oceny stanu ogólnego pacjenta. Ponadto, takie badania są konieczne w przypadku odwodnienia wynikającego z niedostatecznego przyjmowania płynów przez pacjenta lub nadmiernej utraty wody innego pochodzenia m.in.:

  • ciężkich wymiotów
  • chorób przebiegających z częstymi biegunkami
  • w przebiegu choroby Addisona
  • jako objaw kwasicy ketonowej
  • podczas występowania nowotworów hematologicznych
  • podczas niektórych procesów zapalnych i wielu innych.

Pacjenci z chorobami wątroby i nerek są wyjątkowo podatni na zmiany stężenia białka w osoczu a wskaźnik ten w połączeniu z innymi, np. albuminami, fibrynogenem, enzymami wątrobowymi, badaniami moczu ma ogromne znaczenie dla oceny stanu ich zdrowia.

Przygotowanie do badania

Zaleca się wykonanie badania rano na czczo.

Materiał do badania

  • krew żylna (surowica )

Sposób przeprowadzenia badania

  • spektrofotometria (kolorymetria)

Białko całkowite norma (wartości referencyjne)

  • do 7 dni 44-76 g/l
  • 7 dni-31 dni 46-70 g/l
  • 7 mies. – 12 mies. 51-73 g/l
  • 1 rok – 3 lata 56-75 g/l
  • 3 lata – 18 lat 60-80 g/l
  • >18 lat 64-83 g/l

Podwyższone białko całkowite

Wysokie białko całkowite najczęściej jest konsekwencją chorób przebiegających z odwodnieniem. Wskaźnik ten rośnie wraz z koncentracją krwi i utratą płynów, która może występować jako jeden z objawów m.in:

  • szpiczaka mnogiego
  • różnych gammopatii
  • sarkoidozy
  • w niektórych przypadkach przewlekłej choroby wątroby (przewlekłe aktywne zapalenie wątroby, szczególnie wywołane wirusem zapalenia wątroby typu C- WZW C)
  • chorób takich jak reumatoidalne zapalenie stawów zapalenie stawów, choroby tropikalne i inne stany związane z przewlekłym stanem zapalnym

Białko całkowite poniżej normy

Niski poziom białka całkowitego może występować w przypadku:

  • niewystarczającego przyjmowania pokarmu – wywołanego niedożywieniem lub zespołem złego wchłaniania
  • marskości wątroby i przewlekłego alkoholizmu
  • kłębuszkowego zapalenia nerek i zespołów nerczycowych
  • niewydolności serca
  • enteropatii (zapalenie jelita) z utratą białka
  • choroby Crohna-Leśniewskiego
  • wrzodziejącego zapalenia jelita grubego
  • ciężkiego oparzenia
  • niedoczynność tarczycy

Wyniki badań zawsze należy konsultować i interpretować z lekarzem.

 

https://www.synevo.pl/bialko-calkowite/

Logo firmy
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Rozumiem