Kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) jest ważnym czynnikiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek w ciele, a także w procesie tworzenia czerwonych krwinek.

Odpowiednie spożycie tej witaminy ma kluczowe znaczenie we wczesnej ciąży, ponieważ jej niedobór w tym okresie może prowadzić do wrodzonych wad mózgu i rdzenia kręgowego u płodu.

Kwas foliowy dostarczamy głównie z pożywieniem. Bogate w foliany są: zielone warzywa liściaste (jednak w 90% ulegają zniszczeniu podczas ich gotowania w dużej ilości wody), orzechy, mięso, wątroba, drożdże. Gromadzimy go w wątrobie, zapasy wystarczają zwykle na około 4 miesiące. Syntetyczna witamina B9 istnieje jako suplement diety lub występuje w wzbogaconej żywności, takiej jak płatki zbożowe i makaron.

Niewystarczające spożycie witaminy B9 z jedzeniem może prowadzić do niedoboru. Proces można również zaobserwować u pacjentów z przewlekłą zapalną chorobą jelit, zaburzeniami wchłaniania składników odżywczych.

Niedobór witaminy B9 u dorosłych prowadzi do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej i zwiększa ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej.

Zalecane dzienne spożycie witaminy B9 wynosi 400 mikrogramów.

Kwas foliowy badanie – kiedy wykonać?

Poziomy kwasu foliowego w surowicy są badane w celu znalezienia przyczyny niedokrwistości lub neuropatii, oceny stanu odżywienia i monitorowania efektu leczenia witaminą B9 lub witaminą B12.

Aby ustalić przyczynę niedokrwistości megaloblastycznej, zaleca się jednoczesne monitorowanie poziomu kwasu foliowego i witaminy B12 w surowicy. Ponieważ ich niedobór daje podobne objawy, by zróżnicować którego składnika brakuje, można oznaczyć poziomy homocysteiny i kwasu metylomalonowego. 

Kwas foliowy badanie – kto powinien wykonać

Każdy pacjent prezentujący objawy niedoboru kwasu foliowego, które obejmują:

  • zaparcia lub biegunki;
  • obrzęknięty czerwony język;
  • krwawiące dziąsła;
  • brak apetytu;
  • łatwa męczliwość;
  • bóle głowy;
  • drętwienie kończyn;
  • trudności w chodzeniu;
  • utrata pamięci.

Dodatkowo w sytuacji podejrzenia niedokrwistości, objawiającej się:

  • niezwykle bladą skórą;
  • zawrotami głowy;
  • skłonnościami do upadku;
  • słabością fizyczną;
  • przyspieszonym tętnem;
  • dusznością.

Jeśli została zdiagnozowana choroba jelit (np. Leśniowskiego-Crohna), może być konieczne regularne wykonywanie tego testu.

Badanie poziomu kwasu foliowego jest również zalecane osobom z przewlekłą chorobą wątroby, nadużywającym alkoholu i osobom starszym z objawami niedożywienia. Ponadto kontrola stężenia witaminy B9 jest szczególnie ważna u kobiet planujących ciążę, a potem w jej trakcie.

Przygotowanie przed badaniem

  • Badanie należy wykonać rano na czczo.
  • Jeśli badanie odbywa się w celu monitorowania efektu określonej terapii, pożądane jest, aby próbkę pobrać przed każdym podaniem kwasu foliowego i witaminy B12 lub transfuzją krwi.

Materiał do badania

  • krew żylna

Metoda badania

  • immunochemiczna z elektrochemiluminescencją (ECLIA)

Kwas foliowy norma

  • 3,1 – 17,5 ng/ml

Kwas foliowy niedobór

Niedobór kwasu foliowego może być spowodowany następującymi czynnikami:

  • niezdrowa dieta: alkoholizm, dieta pełnotłusta bez dodatku kwasu foliowego u dzieci, ograniczona dieta w chorobie fenyloketonurii, osoby starsze z niedożywieniem, anoreksja
  • upośledzone wchłanianie składników odżywczych: celiakia , choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, przetoki jelitowe, chirurgiczne skrócenie jelita
  • zwiększone zapotrzebowanie: ciąża, laktacja, wcześniactwo, dojrzewanie, przewlekła niedokrwistość hemolityczna, białaczka, rak z przerzutami, nadczynność tarczycy, złuszczające zapalenie skóry
  • zwiększone straty: przewlekłe dializy, stany gorączkowe, posocznica
  • przewlekła choroba wątroby
  • przyjmowanie leków i toksyn: alkohol, sulfasalazyna, leki przeciwdrgawkowe, zmniejszające kwasotę żołądka, metotreksat, biseptol, pirymetamina, doustne środki antykoncepcyjne

Kwas foliowy nadmiar:

Nadmiar kwasu foliowego w surowicy może być spowodowany:

  • nadmiernym spożyciem, przestrzeganiem diety ściśle wegetariańskiej
  • niedoborem witaminy B12
  • poważnym niedoborem żelaza
  • zwiększonym tworzeniem kwasu foliowego przez bakterie jelita.

 

https://www.synevo.pl/kwas-foliowy/

Logo firmy
Korzystając z naszej przeglądarki wyrażają Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Używamy ich do celów statystycznych. W programie służącym do obsługi stron internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies.
Rozumiem